عمل لیپوماتیک ، از جمله روش های متداول پیکرتراشی و دستیابی به تناسب اندام می باشد که در حال حاضر ، طرفداران زیادی به خود اختصاص داده است.لازم به ذکر است که این پروسه ؛ روشی غیرتهاجمی است که به منظور تغییر سایز و فرم بدن انجام می شود و سبب لاغری و کاهش وزن نخواهد شد. در این مقاله با دکتر رضا رفیع، بهترین جراح پلاستیک تهران، همراه باشید.
عمل لیپوماتیک چیست؟
این پروسه در دسته عمل زیبایی کم تهاجمی است که هدف اصلی آن، برداشتن چربی اضافه از قسمتهای مختلف بدن می باشد. این عمل در بین مردم با نام پیکرتراشی هم شناخته می شود؛ زیرا همانند هم چربیهای انباشته شده با هدف زیبایی و فرم دادن اعضای مختلف صورت و بدن برداشته میشوند.
از آنجایی که عمل لیپوماتیک جز جدیدترین متدهای زیبایی اندام قرار دارد، برخلاف جراحی های سنتی خبری از بیهوشی یا برش و بخیههای عمیق نیست. این روش همانند لیپوساکشن روشی برای کاهش وزن نمی باشد و با استفاده از آن تنها کانتورینگ بدن به ارمغان می اید.
عمل چربی برداری موضعی چگونه انجام می شود؟
قبل از برداشتن هر گامی متخصص وضعیت عمومی سلامت شما را ارزیابی می کند و به بررسی دقیق انباشت چربی ها می پردازد.پروسه یاد شده با بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی شروع میشود و در ادامه پزشک به بهره جویی از دستگاه ارتعاشی که لیپوماتیک نامیده می شود،از امواج صوتی با فرکانس پایین برای از بین بردن چربیها استفاده میکند.
چربی تحت تاثیر این ارتعاشات رسوبکرده در ناحیه موردنظر ذوب ، سپس از طریق کانولا به بیرون بدن هدایت میشود. مزیتی که در این روش نمی توان از آن چشم پوشید این است که، این فرایند زیبایی فقط بر بافتهای چربی ناحیه تحت درمان تاثیر میگذارد و هیچ گونه آسیبی به رگها و بافتهای عصبی یا سایر عضلات بدن وارد نمی کند.
مختصری درباره لیپوماتیک
- افرادی که با چاقی و اضافه وزن قابل توجهی روبرو هستند ، کاندید مناسبی برای پیکرتراشی با روش چربی برداری نخواهند بود.
- طی عمل ؛ بافت های چربی اضافی از نواحی ای از بدن که با تجمع قابل توجه چربی مواجه هستند ، برداشته می شوند.
- در جراحی لیپوماتیک ، سلول های چربی به روش غیر لیزری و حرارتی از بدن خارج می شوند ؛ در نتیجه محلول چربی استخراج شده از بدن ؛ از سلول های سالمی برخوردار است.
- توجه داشته باشید که چربی خارج شده ؛ در دستگاه هایی موسوم به سانتریفیوژ ، خالص سازی می شوند.
- سلول های سالم به دست آمده از چربی تلخیص شده ، قابلیت تزریق به بخش های دیگری از بدن که با فقدان یا کمبود چربی روبرو هستند ؛ نظیر سینه ، باسن ، گونه و غیره را دارند.
مراقبت های قبل از عمل لیپوماتیک
لیپوماتیک یک عمل کم تهاجمی و بی خطر است، اما با این حال اقدامات قبل از عمل امری لازم و ضروری است تا یک دوره درمان و ریکاوری و بهبود هموار و بدون عارضه تجربه شود. قبل از جلسه درمان ، در طول جلسه مشاوره با پزشک مراجعه وضعیت سلامت جسمانی بیمار کاملا بررسی می شود و هدف نهایی بیمار از انجام عمل ، سابقه دارویی و بیماریهای زمینهای و جراحی هایی که فرد قبلاً انجام داده یا حساسیت ها و آلرژی هایی که به آن دچار است ، مورد بررسی و مرور قرار می گیرد. توصیههایی در قالب اقدامات قبل از عمل به بیمار ارائه می شود که اجرای آنها کمک می کند تا فرایند درمان با کیفیت بالاتری پیش برود.برخی از این توصیه ها شامل موارد زیر می باشد :
- در هفته های منتهی به روز عمل ، از مصرف دخانیات و نوشیدنیهای الکلی خودداری کنید. مصرف الکل و استعمال دخانیات باعث رقیق شدن خون شده و احتمال خونریزی و کبودی بعد از عمل را افزایش میدهد.
- مصرف داروهای رقیقکننده خون از جمله آسپرین و ویتامین E را تقریباً دو هفته قبل از جراحی ، متوقف کنید.
- حدود 6 ساعت قبل از عمل ، چیزی نخورید و نیاشامید تا اختلالی در روند بیهوشی ایجاد نشود.
انتخاب بهترین جراح برای انجام عمل
اگر قصد انجام جراحی لیپوماتیک را دارید یکی از دغدغه های شما باید انتخاب بهترین جراح برای انجام این عمل باشد که برای انتخاب بهترین جراح شما در ابتدا باید نمونه کارهای پزشک را ببینید و این کار کمک بسیار زیادی به شما در انتخاب پزشک می کند و پس از چند جلسه مشاوره و دیدن نمونه کار ها شما می توانید به درستی پزشک حاذق و کاربلد خود را انتخاب کرده و اگر تمامی نکات توصیه و تجویز شده توسط پزشکتان را رعایت کنید می توانید انتظار نتیجه بسیار عالی و راضی کننده ای را از عمل خود داشته باشید.
عمل لیپوماتیک در کدام نواحی از بدن قابل انجام است ؟
به طور کلی این عمل در بخش های مختلفی از بدن از قبیل موارد ذیل انجام پذیر می باشد :
- شکم و پهلو
- باسن
- پشت
- سینه
- گردن
- ران ها و قسمت داخلی زانو
لازم به ذکر است که لیپوماتیک شکم و پهلو ؛ طرفداران زیادی دارد و شاهد آن هستیم که عموما افرادی که به کمک رژیم های غذایی سخت و ورزش های سنگین ، موفق به رهایی از شر چربی های موضعی در این نواحی از اندام خود نشده اند ؛ معمولا به انجام این عمل روی می آورند.
نحوه انجام جراحی لیپوماتیک چگونه است ؟
لیپوماتیک ، همانطور که اشاره شد راهکاری جهت برداشت بافت چربی اضافی از بدن است.
در فرایند پیکرتراشی با برداشتن چربی ، بیمار تحت بی حسی موضعی قرار می گیرد ؛ سپس جراح پلاستیک سوراخ های بسیار ظریفی بر روی پوست ناحیه مورد نظر از بدن فرد ایجاد کرده و لوله ای موسوم به کانولا که به دستگاه لیپوماتیک متصل است را از طریق این سوراخ ها وارد بدن وی می نماید.
حرکات ارتعاشی و لرزشی کانولا ، سبب خرد شدن سلول های چربی شده و به کمک پتانسیل دستگاه مکش ، آن ها را از بدن بیمار استخراج می کند.
در این روش به دلیل ارتعاشی که دستگاه ایجاد می کند ، سلول های چربی بدون این که سوزانده شوند و کمترین آسیبی ببینند از زیر پوست بیمار استخراج می شوند.
انجام لیپوماتیک برای چه افرادی مناسب نیست ؟
جهت تعیین اینکه آیا فردی مناسب انجام این عمل است یا خیر می بایست تشخیص و نظر جراح ، وضعیت و شرایط بدنی هر فرد و همچنین میزان خواسته و انتظارات او از جراحی را مد نظر قرار داد که بدین منظور عکسبرداری و آزمایشات مخصوصی برای بیمار تجویز می شود.
به طور معمول ، تمامی بیماران قبل از انجام عمل لیپوماتیک می بایست در جلسه مشاوره حضور یابند ، در این جلسه مراقبت های قبل و بعد از عمل و عوارض و خطرات احتمالی عمل توسط جراح برای بیمار بازگو می گردد.
در ذیل به این مسئله خواهیم پرداخت که چه افرادی نباید این فرایند زیبایی را انجام دهند :
- افرادی که دچار چاقی قابل توجهی هستند.
- افرادی که به برخی بیماری ها چون هموفیلی مبتلا هستند ، چرا که طی عمل لیپوماتیک ، فرد خون زیادی از دست می دهد و این مسئله برای فردی که مبتلا به بیماری هموفیلی باشد مسئله ای خطرناک تلقی می گردد.
- افرادی که مبتلا به بیماری های عفونی هستند و به دنبال آن با ضعف سیستم ایمنی بدن مواجه اند.
لیپوماتیک چه تفاوتی با لیپوساکشن دارد؟
با این وجود که اساس کار هر دو روش را می توان یکی دانست، قطعا لیپوماتیک و لیپوساکسن تفاوتهایی با یکدیگر دارند. روش های یاد شده در عوارض جانبی، مدت زمان دوره نقاهت و نتیجه نهایی نیز با یکدیگر متفاوت عمل کرده اند. از آنجایی که در پیکرتراشی از آخرین فناوری استفاده میشود، عوارض ناشی از آن کمتر، طول دوران نقاهت آن کوتاه تر و همچنین نتیجه نهایی مطلوب تر خواهد بود. در بعضی از موارد، بافتهای گلولهای چربی زیر پوست بعد از لیپوساکشن مشاهده میشود؛ در صورتی که ناحیه تحت درمان بعد از عمل کاملا یکدست و صاف است.
مزایای عمل لیپوماتیک
- در روش لیپوماتیک ، لایه چربی از موضع مورد نظر به صورت یکنواخت از زیر پوست خارج می شود و بنابراین چربی اضافی در موضع باقی نمی ماند.
- در این روش بیمار باید تنها به مدت 2 الی 4 هفته با توجه به سن و شرایط خود از گن مخصوص استفاده کند در حالیکه در روش لیپوساکشن ، بیمار می بایست حداقل 6 ماه از گن استفاده می نمود.
- میزان صدمه به پوست بسیار ناچیز و خفیف می باشد.
- با بی حسی موضعی قابل انجام است.
- ترشحات ناشی از عمل ، ظرف 36 ساعت مرتفع می گردد.
- احتمال عفونت در این عمل بسیار کمتر از روش لیپوساکشن است.
- کوفتگی پس از عمل نیز در این روش نسبت به روش لیپوساکشن بسیار کمتر است.
ماندگاری نتیجه به دست آمده از لیپوماتیک
بافت و سلولهای چربی در عمل لیپوماتیک بهطور کامل برداشته میشوند و به همین دلیل بعد از اتمام عمل میتوانید شاهد نتایج به دست آمده از فرایند درمان خود باشید. کبودی و تورم بعنوان عوارض جانبی اجتناب ناپذیر بعد از فرایند درمان ، مواردی هستند که باعث می شوند که لازم باشد برای مشاهده نتیجه نهایی تا زمان رفع آنها صبر کنید. این تکنیک جراحی یک روش دائمی برای حذف چربی ها است و در صورتی که در دنبال کردن یک سبک زندگی سالم کوشا باشید نتیجه عمل شما بعد از گذشت چندین سال و حتی در تمام طول عمر می تواند ماندگاری خود را حفظ کند.
آیا نتایج لیپوماتیک برگشت پذیر است؟
بازگشت سلولهای چربی تحت تاثیر عوامل مختلفی بوده و فاکتورهای بسیاری در آن دخیل است. عدم رعایت رژیم غذایی سالم ، مصرف بیش از حد چربی ، نداشتن یک برنامه ورزشی درست و تحرک نداشتن از جمله مواردی هستند که احتمال برگشت نتیجه را افزایش میدهند. اگر قصد ماندگارتر کردن نتایج لیپوماتیک را دارید، باید تلاش کنید تا یک برنامه ورزشی صحیحی و یک سبک زندگی سالم و رژیم غذایی مناسب را دنبال کنید.
دوران نقاهت بعد از عمل
اکثر کسانی که نمی خواهند دوران نقاهت طولانی را برای جراحی های زیبایی تجربه کنند امروزه می توانند با استفاده از جراحی لیپوماتیک در کم ترین زمان ممکن به نتیجه ی دلخواه خود برسند.یکی از مزایای این روش دوران نقاهت کوتاه مدت آن است به این دلیل که شدت زخم زیادی در آن باقی نمی ماند.
عوارض عمل لیپوماتیک
لیپوماتیک نیز مانند همه ی جراحی های زیبایی عوارض خاص و مربوط به خود را دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره کردیم:
- کبودی پوست
- التهاب
- عفونت
- اثرات بی حسی
- ایجاد سوراخ های داخلی
ورزش پس از عمل پیکرتراشی
به طور کلی به شما توصیه می شود که 3 الی 6 هفته پس از انجام این عمل فعالیت های ورزشی را شروع کنید،زیرا برخلاف تصور عموم،اثرات این پروسه همیشگی و دائمی نبوده و ممکن است پس از مدتی نتایج آن تغییر یابد بنابراین با ورزش کردن و رعایت کردن رژیم غذایی اصولی، می توانید نتایج عمل لیپوماتیک در بدن خود را تثبیت کنید.
بهتر است انجام فعالیت های سنگین را 6 هفته پس از عمل شروع کنید.
به این نکته توجه داشته باشید که اهمیت و توجه به توصیه های پس از عمل،به شما کمک خواهد کرد که نتایج عمل را ثابت نگه دارید و احتمال بازگشت به وزن قبلی خود را از بین ببرید.
نکات مربوط به ریکاوری بدن پس از عمل لیپوماتیک
- در ابتدا شما باید به این نکته توجه داشته باشید که روند بهبودی در افراد مختلف متفاوت است و عواملی مانند سن،سلامت عمومی و تاریخچه پزشکی قبلی در تعیین سرعت بهبودی موثر است،امایک سری از نکات وجود دارد که با رعایت کردن آنها پس از عمل لیپوماتیک می توان روند بهبودی را سریع تر کرد:
- تغذیه مناسب،منظم و سالم داشته باشید و از خوردن غذاهای ناسالم پرهیز کنید.
وزن خود را کنترل کنید. - زمان استراحت کافی را برای خود تنظیم کنید.
- پیاده روی کوتاه مدت از جمله اقدامات سبکی است که شما می توانید در دوران نقاهت خود انجام دهید.
- برای جلوگیری از عفونت و مطابق توصیه پزشک آنتی بیوتیک مصرف کنید.
- سعی کنید بدن خود را هیدراته نگه دارید و از مصرف غذاهای آبکی و آب میوه های طبیعی و بدون اسانس هم غافل نشوید.
- به منظور انجام مراقبت های بعد از عمل و انجام کار های روزانه ی خود توصیه می شود که از یک همراه یا یکی از اعضای خانواده ی خود کمک بخواهید.
سخن اخر
به عنوان نتیجه گیری می توان گفت که نتایج عمل لیپوماتیک در صورتی قابل مشاهده است که تورم و التهابات بعد از جراحی از بین رفته باشند،تورم بعد از لیپوماتیک تا یک هفته بعد از جراحی تا میزان زیادی کاهش می یابد.بعد از جراحی پزشک به فرد توصیه می کند که انجام فعالیت های سبک ورزشی را شروع کند به این ترتیب جریان خون در بدن فرد افزایش می یابد و از ایجاد لخته خونی در پاها جلوگیری می شود و در نهایت شما باید به این نکته توجه داشته باشید که انتظارات شما از انجام عمل جراحی باید واقع بینانه باشد.