لیپوساکشن یا لیپوپلاستی یک تکنیک سنتی به منظور پیکرتراشی و فرم دهی به بدن است که با هدف حذف چربی های موضعی از اغلب اندام ها انجام می شود.
به طور کلی عمل ليپوساکشن ، در یک روز صورت می گیرد و افراد در همان روز از مرکز جراحی ترخیص می شوند ؛ اما گاهی اوقات یک شب بستری شدن در کلینیک در نظر گرفته می شود.
عمل لیپوساکشن
طی این عمل زیبایی سلول های چربی جدا شده و توسط یک دستگاه مکنده که به آن ساکشن اطلاق می گردد ، از بدن خارج می شود. نکته ای که باید به آن توجه نمایید این است که چنانچه پوست شما خاصیت الاستیسیته ( ارتجاعی و جمع شدگی ) مناسب نداشته باشد ، نیاز است که عمل لیفت و کشیدن پوست نیز همزمان با آن انجام پذیرد.
لیپوساکشن یک ناحیه از بدن ، را می توان به صورت سرپایی و تحت بی حسی موضعی یا بیحسی موضعی همراه با آرامبخش وریدی انجام داد ؛ اما ليپوساکشن چند ناحیه از بدن ، عمدتا تحت بیهوشی عمومی انجام خواهد گرفت.
فیلم عمل لیپوساکشن غبغب توسط دکتر رضا رفیع بهترین جراح پلاستیک تهران
لیپوساکشن در کدام نواحی بدن قابل انجام است ؟
لیپوساکشن در نواحی ذیل قابل انجام می باشد :
- شکم
- پهلو
- بازو
- ران
- باسن
- غبغب
- چانه
- پشت
- پوبیس
و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.
نحوه عمل لیپوساکشن
در عمل لیپوساکشن نیازی به ایجاد برش های بزرگ جراحی نیست و تنها با شکاف های بسیار کوچکی در حدود 3 تا 4 میلی متر ، آن هم در بخش هایی که اسکار آن مشخص نباشد ، می توان حجم بافت چربی اضافه را خارج نمود.
روش کار به این صورت است که ابتدا با تزریق محلول تامسنت به محل مورد نظر ، آن بخش بی حس می گردد و در نتیجه این امر ، انقباض رگ های خونی رخ داده و از احتمال خونریزی کاسته می شود ، همچنین درد پس از عمل نیز کمتر می گردد.
در این هنگام فوق تخصص جراحی پلاستیک بنا به وسعت محدوده تحت درمان و میزان حجم بافت چربی اضافه ، یک یا چند برش کوچک را ایجاد کرده و از طریق آن ، کانولا ( لوله ساکشن ) را وارد بدن فرد می نماید تا سلول های چربی را در هم شکسته و سپس از بدن فرد خارج کند.
نکته قابل ذکر در اینجا مربوط به عمل تراشیدن چربی ها می باشد که طی متدهای متفاوتی صورت می پذیرد ؛ در ادامه به تشریح هر یک می پردازیم.
انواع روش های لیپوساکشن
-
لیپوساکشن با مکش ( SAL )
Suction Assisted سنتی ترین تکنیک عمل لیپوپلاستی است که طی آن چربی های اضافه از طریق یک سرنگ بزرگ که به دستگاه ساکشن متصل است تخلیه می شود.
-
لیپوساکشن با نیرو ( PAL )
Power Assisted روشی است که در آن کانولا به یک دستگاه نیرو متصل بوده و با ایجاد ویبره و حرکات بسیار سریع ، تخریب سلول های چربی راحت تر می شود.
-
لیپوساکشن با اولتراسوند ( UAL )
در لیپوپلاستی با اولتراسوند ( Ultrasound Assisted ) ، بافت های چربی به کمک امواج ماورای صوت جدا و ذوب می گردد ؛ قابل ذکر است با توجه به ویژگی این تکنیک ، چربی هایی که بافتی سفت و متراکم دارند را می توان با کمک این متد به آسانی از بین برد.
-
لیپوساکشن با لیزر ( Laser Lipolysis )
یک فناوری نوین در عمل لیپوساکشن می باشد که طی آن ، آسیب به بافت های اطراف بسیار کاهش یافته است. در این روش نیز سلول های چربی با اشعه لیزر ذوب می گردد.
-
لیپوساکشن بی خطر
در این روش که به نام SafeLipo نیز شناخته می شود عمل لیپوپلاستی طی مراحل زیر انجام می پذیرد:
-
- جداسازی : سلول ها و بافت های چربی با ایمن ترین روش تراشیده و جدا می شود.
-
- تخلیه یا آسپیراسیون : چربی های اضافه به کمک یک پمپ وکیوم مکنده ، ساکشن شده و بیرون کشیده می شود.
-
- هموارسازی چربی : چربی های باقی مانده در ناحیه تحت عمل پخش و سطع آن هموار می گردد.
کاندیدای مناسب عمل لیپوساکشن
افردای که می خواهند عمل لیپوساکشن انجام دهند ، نیاز است که فاکتورهای زیر را داشته باشد :
از سلامت فیزیکی و روحی مناسبی برخوردار بوده و علاوه بر داشتن انتظارات واقعی از عمل ، مبتلا به بیماری خاصی نظیر ناراحتی قلبی – عروقی و مواردی از این قبیل نباشند.
چربی های اضافه موضعی در بدن ایشان ، تنها به مناطقی محدود ختم شده و دچار چاقی مفرط نباشند.
شاخص توده بدنی ( BMI = Body Mass Index ) آن ها زیر 30 باشد.
نکته مهم درباره عمل ليپوساکشن
عمل لیپوساکشن ، برای افرادی که دچار چاقی مفرط و شدید هستند و چربی های اضافه در تمامی مناطق بدن آن ها وجود دارد ؛ به هیچ وجه مناسب نیست ، زیرا خطرات عمل ليپوساکشن برای آن ها بسیار بالا است.
لذا بنا به نظر فوق تخصص جراحی پلاستیک ، فردی که می خواهد تحت عمل ليپوساکشن قرار گیرد باید BMI زیر 30 داشته باشد.
شاخص توده بدنی هر شخص بنا به وزن و قد او سنجیده می شود و بر حسب ( تقسیم وزن (کیلوگرم) بر قد (متر) به توان ۲ ) ؛ محاسبه می گردد.
چه اشخاصی مجاز به عمل ليپوساکشن نیستند ؟
- افرادی که دیابت دارند.
- اشخاصی که جریان خون محدود دارند.
- افرادی که دچار ضعف سیستم ایمنی هستند.
- اشخاصی که مبتلا به مشکلات و ناراحتی های قلبی و عروقی می باشند.
- افرادی که بدن آن ها نسبت به برخی داروها واکنش آلرژیک نشان می دهد.
- اشخاصی که اعتیار به مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی دارند ( این دسته از افراد در صورت تمایل به انجام لیپوساکشن باید از چند وقت قبل نسبت به ترک این موارد اقدام نموده باشند. )
سن مناسب لیپوساکشن
یکی از رایج ترین سوالاتی که متقاضیان عمل ليپوساکشن در جلسه مشاوره از جراح خود می پرسند ، این است که سن مناسب برای انجام عمل ليپوساکشن چقدر است ؟
در پاسخ به این پرسش باید گفت که طبق نظر اکثریت جراحان پلاستیک ، سن مناسب برای انجام این عمل پیکرتراشی پس از اتمام 18 سالگی می باشد.
آیا لیپوساکشن برگشت پذیر است ؟
تکنیک لیپوساکشن ، می تواند حجم زیادی از چربی اضافی بدن را از بین ببرد و به فرم دهی اندام شما کمک کند ؛ اما جایگزین مزایای برنامه غذایی متعادل نمی شود.
بنابراین بعد از این عمل پیکرتراشی برای تثبیت نتیجه دریافتی ، برنامه غذایی سالم و متعادل توصیه می شود.
به طور کلی ليپوساکشن بر خلاف باورهای رایج ؛ تکنیک کاهش وزن نیست. این فرآیند اندام بدن را فرم می دهد اما نمی تواند مانع اضافه وزن پس از عمل شود.
تفاوت لیپوساکشن و جراحی شکم
لیپوساکشن ، چربی را از نواحی ای از بدن که حجم چربی قابل ملاحظه ای در آن ها تجمع یافته است ، خارج می کند.
برش هایی که در عمل ليپوساکشن ایجاد می شوند ، کوچک هستند و دوره بهبودی پس از عمل بسیار کوتاه است.
ليپوساکشن ، هرگز نمی تواند پوست اضافی ناشی از کاهش وزن زیاد یا زایمان را سفت کند.
در مقابل ، به کمک جراحی شکم می توان پوست و چربی اضافی را از ناحیه شکم برداشته و عضلات ضعیف دیواره شکم را سفت و اصلاح کرد.
برش جراحی شکم ، به دلیل وسعت ناحیه عمل ؛ خیلی بیشتر از عمل ليپوساکشن است.
به طور کلی هیچ یک از این روش ها ، سبب کاهش وزن نخواهند شد و تنها سبب تناسب اندام می شوند.
هزینه عمل لیپوساکشن
هزینه لیپوساکشن بنا به ناحیه تحت درمان ، میزان حجم مورد نیاز برای تخلیه چربی و فاکتورهای متعدد دیگری برآورد و محاسبه می شود.
لازم به ذکر است که هزینه عمل ليپوساکشن شکم و پهلو در صورتی که نیاز به لیفت و انجام عمل ابدومینوپلاستی نیز باشد ، متفاوت خواهد بود.
برای اطلاع دقیق از قیمت عمل ليپوساکشن ، باید به مطب جراح مورد نظر مراجعه نموده و پس از معاینه و مشاوره ، نسبت به هزینه نهایی آگاهی یابید.
آیا هزینه لیپوساکشن تحت پوشش بیمه قرار دارد ؟
لیپوساکشن ، نوعی جراحی زیبایی تلقی می شود ؛ بنابراین تحت پوشش بیمه نخواهد بود.